Eten op Tenerife
De keuken van Tenerife behoort tot de meest pure keukens van Spanje.
De agrarische roots van de bevolking hebben geresulteerd in eenvoudige
gerechten waarbij mooie ingrediënten centraal staan. Vis, groentes en
aardappelen zijn de belangrijkste bestanddelen van de dagelijkse
gerechten. Visliefhebbers komen dan ook uitstekend aan hun trekken op
Tenerife. Het lekkerste is om gewoon iets te kiezen uit de verse
vangst van die dag. In de wateren rondom Tenerife zwemmen diverse
heerlijke vissoorten zoals zeebrasem, heek, dorade en tonijn. Dé
manier om vis te eten is van de bakplaat met als enige toevoegingen
knoflook, zout, olijfolie en wat peper. Met een verse salade erbij
aangevuld met wat rimpelaardappeltjes of brood en je hebt een
heerlijke maaltijd. Wie niet kan kiezen die kan de gevarieerde
visschotel kiezen. Deze is vrijwel altijd voor twee personen of meer.
Als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht voor de lunch, zijn inktvis
en garnalen erg populair op Tenerife. Garnalen worden op allerlei
manieren geserveerd. De lekkerste volgens velen is in een heet bakje
met olie, knoflook en een pepertje.
Voor vleesliefhebbers is er ook voldoende lekkers te vinden op
Tenerife. Lokale specialiteiten zijn onder andere gebaseerd op
geitenvlees en konijn. Langs de kust zie je deze vleessoorten veel
minder. Daar wordt vooral varkensvlees, rundvlees en kip geserveerd.
Kaasliefhebbers kunnen zich op Tenerife tegoed doen aan heerlijke
geitenkaas, die lokaal en op de andere Canarische Eilanden
geproduceerd wordt.
Tapas & paella
Gerechten die uit andere delen van Spanje over zijn komen waaien zijn
de tapas en paella. Paella komt oorspronkelijk uit de regio Valencia,
maar is onder toeristen in heel Spanje en de Canarische eilanden erg
populair. In veel restaurants waar vis een belangrijk deel van de
menukaart bepaalt kun je ook paella eten. Tapas worden massaal
aangeboden op Tenerife. Deze verzamelnaam voor kleine
hapjes/schoteltjes staat voor velen synoniem voor Spaans eten. Vooral
in de toeristische dorpen zie je tapas vanaf lunchtijd tot laat in de
avond gegeten worden. De beste tapas worden volgens de boekjes
geserveerd in La Laguna, waar deze gerechten niet alleen onder
toeristen maar ook onder de vele in de stad aanwezige studenten
gretige aftrek vinden.
 
Internationale keuken
Voor wie het Spaanse eten allemaal niet hoeft die kan op Tenerife
kiezen uit een ruim aanbod van internationale gerechten. Vooral op
plekken waar grote toeristenconcentraties zitten, maar ook in grotere
steden zoals Santa Cruz en La Laguna, is er een ruime variatie in het
aanbod van gerechten. Italiaans en Chinees zul je regelmatig als
buitenlandse restaurants tegenkomen, maar ook de sushi begint langzaam
aan zijn weg te vinden op Tenerife. De restaurants in
toeristenplaatsen hebben vaak een breed aanbod met internationale
gerechten.
Drinken
De wijn van Tenerife, die sinds 1985 aan vrij strenge kwaliteitseisen
voldoet, wordt gemaakt van de van het eiland Madeira overgekomen
malvasiadruif. De wijnen van Tenerife zijn heerlijk. Op internationale
wedstrijden worden er geregeld prijzen in de wacht gesleept. Dat je de
wijnen in Nederlandse winkels amper tegenkomt heeft vooral te maken
met de prijs en beschikbare hoeveelheid. Het overgrote deel van de
wijnen wordt op het eiland Tenerife zelf verkocht. behalve wijn drinkt
men op Tenerife vooral ook bier (lokaal en import), bronwater,
frisdranken en vruchtensappen. In de bars en restaurants is er over
het algemeen een ruim aanbod van sterke alcoholische dranken én
cocktails.

|