Sluiten

Timesharing op Tenerife

Timesharing

Of timesharing een mooi concept is om gedeeld eigenaar te zijn van een vakantiewoning of dat het wurgcontracten betreft die via agressieve verkoopmethodes verkocht worden laten we in het midden. Er zijn immers ook zogenaamde vakantieclub- en timesharing concepten waarbij er wél tevreden klanten zijn. Niet iedere organisatie is er op uit om door middel van wurgcontracten hun klanten zoveel mogelijk een poot uit te draaien. Het probleem is dat het net zo gemakkelijk is om als lek de goeden van de slechten te onderscheiden. De contracten zijn over het algemeen voorzien van veel juridisch jargon. Door in het contract verweven bepalingen blijken de contractanten soms een overeenkomst aangegaan te zijn die voor hen zeer nadelig uit kan vallen. Indexeringen van de te betalen bedragen, hoge bijkomende kosten, flinke restricties ten aanzien van gebruik en hoge boeteclausules bij het stopzetten van de overeenkomst.

Wie op Tenerife aangesproken wordt om een naar een presentatie te komen kijken die kan beter weigeren. Je moet geen belangrijke financiële beslissingen nemen tijdens je vakantie, zeker niet als je niet goed genoeg voorbereid bent. Als men je naar zo’n presentatie probeert te lokken dan kan dat gebeuren via krasloten waarmee je zogenaamd een gratis vakantie gewonnen hebt. Een nieuw fenomeen is dat men potentiële klanten probeert te lokken door ze gewoonweg te betalen om naar een presentatie te komen kijken van een nieuw vakantieconcept. Ze willen dan jouw mening hebben over dit concept en zijn daarom bereid hiervoor te betalen.

Toch getekend?

Mocht u recent naar Tenerife geweest zijn, zich over heeft laten halen om een timesharingcontract te ondertekenen en daar spijt van heeft dan zijn er sinds maart 2012 wettelijke mogelijkheden (geldt voor heel Spanje) om het contract zonder te veel schade te annuleren. De volgende regels zijn van toepassing op alle timesharingcontracten:

  • de consument heeft recht op een bedenktijd van 14 dagen waarin hij zijn overeenkomst kosteloos kan herroepen;

  • de verkoper mag geen betalingen eisen voor het verstrijken van de bedenktijd;

  • de betaling van de totaalprijs moet gespreid zijn over de totale looptijd van de overeenkomst door middel van jaarlijkse gelijke termijnen;

  • de consument kan de overeenkomst kosteloos opzeggen vanaf de tweede jaarlijkse termijn;

  • de consument heeft gedurende 14 dagen het recht de overeenkomst te herroepen telkens als hij een betalingsverzoek ontvangt voor de verschuldigde jaarlijkse termijn;

  • de consument heeft recht op volledige precontractuele informatie.

Voorkomen is echter beter dan genezen. Die bedenktijd van 14 dagen is erg leuk, maar wat als het je niet lukt om binnen die 14 dagen een bevestigde annulering te krijgen? Contact van thuis uit kan lastiger zijn dan ter plaatse. Het beste advies dat we kunnen geven is om ter plaatse nooit iets te tekenen. Laat een overeenkomst in Nederland altijd even controleren door een jurist. Zorg ook dat je zelf het idee van het aangaan van een dergelijke overeenkomst heeft laten bezinken.