Sluiten

Autorijden op Tenerife

Autorijden op Tenerife

Wie een beetje gewend is om in het buitenland auto te rijden die zal ook zeker op Tenerife geen problemen ervaren. Het autorijden is niet meer hectisch dan in de Nederlandse Randstad en in vergelijking tot het Spaanse vasteland rijdt men op Tenerife minder agressief. De wegen zijn over het algemeen uitstekend. Waar je wel rekening mee moet houden is dat veel dorpjes nauwe straten kennen. Let ook goed op de borden met betrekking tot eenrichtingsverkeer (komt veel voor) en doorlopende straten.

De hoogteverschillen maken het autorijden op Tenerife anders dan bij ons. Je moet niet bang zijn om over soms vrij bochtige en smalle bergweggetjes te rijden als je sommige stukken van Tenerife gaat ontdekken. Dit geldt met name voor het noorden en het noordwesten.

Netjes je bochten maken, goed afremmen op de motor waar nodig en eventjes claxonneren voordat je een onoverzichtelijke bocht neemt. Je moet er door dit soort wegen ook rekening mee houden dat het je veel meer tijd kost om afstanden te overbruggen. Om een voorbeeld te geven: het kost je twee keer zoveel tijd om van Puerto de la Cruz naar Playa de las Americas te reizen door het nationale park Teide dan via snelweg TF-1.

Verkeersregels

Iedereen met een geldig B-rijbewijs mag/kan autorijden op Tenerife. De regels wijken amper af van die bij ons. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben (beginnende bestuurders 0,3 promille) als je achter het stuur kruipt. Er worden regelmatig alcoholcontroles gehouden, vooral bij de uitvalswegen van populaire toeristenplaatsen. Het dragen van autogordels is verplicht (ook achterin). Kinderen moeten tot en met hun tweede levensjaar verplicht in een autostoeltje vervoerd worden. Bellen mag alleen maar handsfree. Net als bij ons levert het autorijden met een telefoon in je handen je hier een flinke boete op als je gepakt wordt.

De officiële maximumsnelheden zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90 km/u buiten de bebouwde kom, 100 km/u op autowegen en 120 km/u op autosnelwegen. Let goed op de borden, want niet zelden geldt er een aangepaste maximumsnelheid. Zo ligt deze in veel toeristengebieden op 40 kilometer per uur. Behalve enkele flitskasten die met name aan de TF-1 staan houdt de politie ook actieve snelheidscontroles.

Kwaliteit van de wegen

Kwaliteit van de wegen

De wegen zijn over het algemeen goed op Tenerife. Sterker nog: de meeste doorgaande wegen op Tenerife worden gemiddeld beter onderhouden dan in Nederland. De overheid beseft hoe belangrijk goede en veilige wegen zijn, waardoor men flink investeert in het wegennetwerk. Het kan gebeuren dat je soms een weggetje hebt waarvan de asfaltlaag aan een goede update toe is. Die kans is groter na de winter, als de weersinvloeden op het wegdek ingewerkt hebben.

In de wintermaanden kunnen de wegen in de hogergelegen delen van Tenerife glad zijn door bevriezing of sneeuw. Die kans is vooral aanwezig in de nachtelijke en de vroege uurtjes. Verkeersborden waarschuwen je hiervoor, maar wees vooral wijs en let zelf goed op als je op pad gaat. In de zomer kan het asfalt wat glad zijn als het na een langere droge periode een keer geregend heeft. Afgesleten rubber van autobanden zorgen in combinatie met het regenwater dan mogelijk voor wat gladheid. Die kans is met name in bochten aanwezig.

Je rijdt rechts van de weg

Op Tenerife wordt er rechts gereden, net als bij ons. Het stuur zit links in de auto. Je hoeft op Tenerife dus niet bang te zijn dat je links moet gaan rijden en als bestuurder op de voor ons ongebruikelijke rechterzijde van de auto met gaan zitten. Het autorijden op Tenerife is in de basis dus hetzelfde als in Nederland en België.

Auto huren

Auto huren

De kans is klein dat je je eigen auto meegenomen hebt naar Tenerife. Waarschijnlijk zul je een auto moeten huren als je op Tenerife auto wilt gaan rijden. Ons advies is om je huurauto ruim van tevoren te reserveren. Daarmee voorkom je dat de door jou gewenste autocategorie niet beschikbaar is of dat je teveel betaalt. De prijzen van huurauto’s op Tenerife stijgen naarmate het aanbod slinkt. Hoe later je een auto huurt, des te duurder de autohuur meestal wordt.

Als je slechts een auto voor één dag nodig hebt dan komt het niet zo nauw. Zelfs als je dan meer betaalt, valt de totale meerprijs in de regel nog wel mee. Het nadeel van ter plaatse huren is wel dat je de kans hebt dat bepaalde auto’s niet of slecht beschikbaar zijn. Verder kan het lastiger zijn om de verhuurvoorwaarden goed te vergelijken.

Top

2 autoverhuurders op Tenerife

  1. Sunny Cars (all-inclusive)
  2. Easy Terra (voordelig)