Sluiten

De transformatie van Playa de las Americas

Gepubliceerd op 19 september 2023 / Geschreven door Patrick van Zundert

De transformatie van Playa de las Americas

Net als Gran Canaria staat Tenerife bekend als een vakantiebestemming waar sprake is van massatoerisme. De statistieken liegen er niet om: jaarlijks vliegen miljoenen toeristen naar Tenerife om daar hun vakantie te vieren. Dat doen ze vooral in het zuiden van het eiland. Al decennialang is Playa de las Americas samen met Los Cristianos het epicentrum van het toerisme op Tenerife. Daar is het toerisme in de tweede helft van de vorige eeuw explosief gegroeid. Tegen het einde van de twintigste eeuw leidde dat tot een compleet nieuw deel, dat we nu kennen als Costa Adeje.

Matige reputatie vroeger

Naarmate het toerisme in Playa de las Americas toenam, daalde de reputatie van deze badplaats. Dat had meerdere redenen. Laten we beginnen met het beleid. De snelheid waarmee het toerisme in Playa de las Americas ontwikkeld werd heeft gezorgd voor een aantal planologische beslissingen waar men in een later stadium niet zo blij mee was. Playa de las Americas was op een gegeven moment niet meer dan een verzameling van hooguit middelmatige accommodaties en winkelcentra rondom een paar stranden. Het vertier buiten het strandleven bestond vooral uit horecagelegenheden met luide muziek en veel dronken gasten – vooral Britten – die hier een zon, zee en zuipvakantie kwamen vieren. De excessen van het uitgaansleven in en rond de shopping centers Veronica 1, 2 en 3 werden zelfs breeduit getoond in televisieprogramma’s op RTL5. Hiermee werd er alleen maar meer uitgaanspubliek getrokken en bleven families met kinderen steeds vaker weg uit dit deel van Tenerife.

Nieuwe koers

Begin deze eeuw werd er door de overheid een nieuwe koers ingezet. Men zag in dat het toerisme in een negatieve spiraal terechtgekomen was en dat het getij moet keren. Die nieuwe koers is stap voor stap genomen. Eerst legde men de horeca beperkingen op en werd het uitgaansleven aan banden gelegd. Vervolgens begon men met de boulevard en de straten op te knappen. Tot slot zag je dat winkelcentra en accommodaties opgefrist en soms getransformeerd werden. Complete hotels zijn gestript en met een hogere standaard heropend.

Playa de las Americas tegenwoordig

Playa de las Americas tegenwoordig

Ik heb Playa de las Americas de afgelopen jaren regelmatig bezocht. Ik heb de transformatie gezien en moet zeggen dat ik blij ben met het resultaat. Laten we eerlijk zijn: Playa de las Americas was nooit een authentiek pittoresk dorp en zal dat nooit worden. Hier vindt nog steeds toerisme op grote schaal plaats. Wat er veranderd is, is dat de plaats zelf mooier en sfeervoller geworden is. En dat het publiek veranderd is. Het zijn nu vooral gezinnen met kinderen, senioren met of zonder hun nakomelingen en jongere stellen die je in de straten, stranden en accommodaties van Playa de las Americas ziet. De populaire badplaats is van een soort van Sodom en Gomorra getransformeerd in een vakantiebestemming waar vrijwel iedereen zich thuis zou moeten kunnen voelen.