De keuken van Tenerife behoort tot de puurste keukens van Spanje. De agrarische roots van de bevolking hebben geresulteerd in eenvoudige gerechten waarbij mooie ingrediënten centraal staan. Vis, groentes en aardappelen zijn de belangrijkste bestanddelen van de dagelijkse gerechten. Visliefhebbers komen dan ook uitstekend aan hun trekken op Tenerife. Het lekkerste is om gewoon iets te kiezen uit de verse vangst van die dag. In de wateren rondom Tenerife zwemmen diverse heerlijke vissoorten zoals zeebrasem, heek, dorade en tonijn. Dé manier om vis te eten is van de bakplaat met als enige toevoegingen knoflook, zout, olijfolie en wat peper. Met een verse salade erbij aangevuld met wat rimpelaardappeltjes of brood en je hebt een heerlijke maaltijd. Wie niet kan kiezen die kan de gevarieerde visschotel kiezen. Deze is vrijwel altijd voor twee personen of meer. Als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht voor de lunch, zijn inktvis en garnalen erg populair op Tenerife. Garnalen worden op allerlei manieren geserveerd. De lekkerste volgens velen is in een heet bakje met olie, knoflook en een pepertje.
Voor vleesliefhebbers is er ook voldoende lekkers te vinden op Tenerife. Lokale specialiteiten zijn onder andere gebaseerd op geitenvlees en konijn. Langs de kust zie je deze vleessoorten veel minder. Daar wordt vooral varkensvlees, rundvlees en kip geserveerd. Kaasliefhebbers kunnen zich op Tenerife tegoed doen aan heerlijke geitenkaas, die lokaal en op de andere Canarische Eilanden geproduceerd wordt.