Sluiten

Eten op Tenerife

Eten op Tenerife

De keuken van Tenerife behoort tot de puurste keukens van Spanje. De agrarische roots van de bevolking hebben geresulteerd in eenvoudige gerechten waarbij mooie ingrediënten centraal staan. Vis, groentes en aardappelen zijn de belangrijkste bestanddelen van de dagelijkse gerechten. Visliefhebbers komen dan ook uitstekend aan hun trekken op Tenerife. Het lekkerste is om gewoon iets te kiezen uit de verse vangst van die dag. In de wateren rondom Tenerife zwemmen diverse heerlijke vissoorten zoals zeebrasem, heek, dorade en tonijn. Dé manier om vis te eten is van de bakplaat met als enige toevoegingen knoflook, zout, olijfolie en wat peper. Met een verse salade erbij aangevuld met wat rimpelaardappeltjes of brood en je hebt een heerlijke maaltijd. Wie niet kan kiezen die kan de gevarieerde visschotel kiezen. Deze is vrijwel altijd voor twee personen of meer. Als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht voor de lunch, zijn inktvis en garnalen erg populair op Tenerife. Garnalen worden op allerlei manieren geserveerd. De lekkerste volgens velen is in een heet bakje met olie, knoflook en een pepertje.

Voor vleesliefhebbers is er ook voldoende lekkers te vinden op Tenerife. Lokale specialiteiten zijn onder andere gebaseerd op geitenvlees en konijn. Langs de kust zie je deze vleessoorten veel minder. Daar wordt vooral varkensvlees, rundvlees en kip geserveerd. Kaasliefhebbers kunnen zich op Tenerife tegoed doen aan heerlijke geitenkaas, die lokaal en op de andere Canarische Eilanden geproduceerd wordt.

Tapas en paella

Tapas

Gerechten die uit andere delen van Spanje over zijn komen waaien zijn de tapas en paella. Paella komt oorspronkelijk uit de regio Valencia, maar is onder toeristen in heel Spanje en de Canarische eilanden erg populair. In veel restaurants waar vis een belangrijk deel van de menukaart bepaalt kun je ook paella eten. Tapas worden massaal aangeboden op Tenerife. Deze verzamelnaam voor kleine hapjes/schoteltjes staat voor velen synoniem voor Spaans eten. Vooral in de toeristische dorpen zie je tapas vanaf lunchtijd tot laat in de avond gegeten worden. De beste tapas worden volgens de boekjes geserveerd in La Laguna, waar deze gerechten niet alleen onder toeristen, maar ook onder de vele in de stad aanwezige studenten gretige aftrek vinden.

Internationale keuken

Voor wie het Spaanse eten allemaal niet hoeft die kan op Tenerife kiezen uit een ruim aanbod van internationale gerechten. Vooral op plekken waar grote toeristenconcentraties zitten, maar ook in grotere steden zoals Santa Cruz en La Laguna, is er een ruime variatie in het aanbod van gerechten. Italiaans en Chinees zul je regelmatig als buitenlandse restaurants tegenkomen, maar ook de sushi begint langzaam aan zijn weg te vinden op Tenerife. De restaurants in toeristenplaatsen hebben vaak een breed aanbod met internationale gerechten.

Drinken

wijn van Tenerife

De wijn van Tenerife, die sinds 1985 aan vrij strenge kwaliteitseisen voldoet, wordt gemaakt van de van het eiland Madeira overgekomen malvasiadruif. De wijnen van Tenerife zijn heerlijk. Op internationale wedstrijden worden er geregeld prijzen in de wacht gesleept. Dat je de wijnen in Nederlandse winkels amper tegenkomt, heeft vooral te maken met de prijs en beschikbare hoeveelheid. Het overgrote deel van de wijnen wordt op het eiland Tenerife zelf verkocht.

Behalve wijn drinkt men op Tenerife vooral ook bier (lokaal en import), bronwater, frisdranken en vruchtensappen. In de bars en restaurants is er over het algemeen een ruim aanbod van sterke alcoholische dranken én cocktails.