Sluiten

Insecten op Tenerife

Insecten en ongedierte zijn voor veel toeristen ongewenste gasten op een vakantie. Met name insecten die als ‘vies’ geschouwd worden en insecten die kunnen steken worden liever gemeden tijdens de vakantie. Insecten zijn niet alleen vervelend en/of pijnlijk, sommigen kunnen ook allerlei ziektes overbrengen zoals malaria en knokkelkoorts. Gelukkig is de kans op malaria nihil op Tenerife. Een uitbraak van dengue (knokkelkoorts) kan niet uitgesloten worden, maar de kans is redelijk klein.

Muggen

Muggen zie je vrij weinig op Tenerife. Het gebrek aan grote oppervlaktes met zoet water en de aanwezigheid van redelijk wat wind maken van Tenerife geen aangenaam leefklimaat voor muggen. De kans dat je door deze parasieten te grazen genomen wordt is dan ook vrij klein. Goed nieuws voor mensen die elders op vakantie geregeld lek gestoken worden door muggen.

Wespen en bijen

Wespen en bijen zijn er wel op Tenerife, maar in veel kleinere hoeveelheden dan dat je ze in augustus tegenkomt in bijvoorbeeld Nederland, Frankrijk, Tsjechië of Denemarken. Op Tenerife valt het gewoon op als je een keertje een wesp of een bij ziet. Wie allergisch reageert op wespen- en/of bijensteken die kan met een redelijk gerust hart naar Tenerife afreizen. De grootste kans dat je bijen ziet, is in bloemrijke gebieden, met name aan de noordkant van het eiland.

Kakkerlakken

Wie gaat zoeken op internet die zal heus wel ergens een verhaal tegenkomen dat iemand kakkerlakken heeft gezien op het eiland. Inderdaad komen kakkerlakken op Tenerife voor, net als op zoveel vakantiebestemmingen. De kans dat je er eentje ziet, is echter veel kleiner dat je denkt. Wij hebben in vijf reizen naar Tenerife twee keer een kakkerlak gezien. Dit was beide keren op straat, waarbij er eentje dood was en eentje levend. Wie overigens bang is voor kakkerlakken die zou zich eens in deze bijzondere dieren moeten verdiepen. Het zijn natuurlijke opruimers, die zich voeden met restjes voeding die vooral door mensen achtergelaten worden.

Wie eens een keer een kakkerlak ziet hoeft geen angst te hebben voor deze insecten, want ze hebben geen interesse in mensen. Voor de mens vormen ze dan ook geen enkel gevaar.

Hagedissen en gekko's

hagedis

Op het eiland Tenerife zul je wel diverse hagedissensoorten in het wild tegenkomen, waaronder gekko’s. De aanwezigheid van deze reptielen merk je vooral door het geritsel langs paden en in bossen. Op het moment dat je aan komt lopen schieten deze beestjes weg. Je kunt vaak nog net een glimp van ze opvangen totdat ze zich verschuilen voor de mensen. Hagedissen zijn vrij schuchter. Mensen hebben over het algemeen geen last van de aanwezigheid van deze beestjes.