Sluiten

Candelaria

Candelaria

Het aan de oostkust van Tenerife gelegen Candelaria was ooit een bescheiden vissersdorp. De opkomst van het toerisme op Tenerife heeft het plaatsje veranderd in een charismatische bestemming die bezoekers betovert met haar traditionele charme en eigentijdse allure. De combinatie van authenticiteit, schoonheid en sfeer heeft ervoor gezorgd dat Candelaria tot een van de populairdere plaatsen geworden is om tijdens een uitstapje op Tenerife te bezoeken. Vanwege de ligging wordt een bezoek aan Candelaria vaak gecombineerd met bijvoorbeeld het nabijgelegen Güímar, waar de beroemde Gaunche-piramiden te bewonderen zijn.

Candelaria heeft vanwege zijn typisch Canarische sfeer en schoonheid een plekje gekregen tussen de mooiste dorpjes van Tenerife. De ware schoonheid van het plaatsje laat zich zien op het moment dat er niet teveel toeristen rondlopen. Dan heb je meer oog voor de details en zie je waarom Candelaria zo de moeite waard is.

Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria

Basílica de Nuestra Señora de la Candelaria

Dé grote trekpleister van Candelaria is de Basílica de Nuestra Señora de La Candelaria. Je hoeft niet religieus te zijn om de uiterlijke schoonheid van deze kerk te waarderen. De drieschepige basiliek is in de kleuren wit met camee uitgevoerd en telt drie torens. Het heilige gebouw is nog erg jong. Het stamt uit het jaar 1959. Achter het altaar bevindt zich de belangrijkste katholieke relikwie van het eiland: de Virgin de Candalaria. De heilige maagd is op opvallende wijze ingebouwd in de muur. Twee keer per jaar komen pelgrims van het hele eiland naar dit belangrijke bedevaartsoord. De eerste keer is op 2 februari, op de naamdag van Candelaria. De tweede keer is de grootste bedevaart van heel de Canarische Eilanden. Deze vindt plaats tijdens Maria Hemelvaartsdag, op 15 augustus.

Bereikbaarheid

Je hoeft in de meeste gevallen geen kilometerslange route over kronkelige bergwegen af te leggen om naar Candelaria te rijden. Vanuit de toeristenplaatsen Los Cristianos, Playa de las Americas en Costa Adeje rijd je in ongeveer drie kwartier naar Candelaria. Dat doe je via de snelweg TF-1. Verblijf je in het noorden van Tenerife? Dan is de route over de TF-5 en de TF1 via Santa Cruz vaak een stuk handiger dan wanneer je dwars door het vulkanische berglandschap probeert te rijden.

De meeste kans op een parkeerplekje heb je op het parkeerterrein dat voor het gemeentehuis van Candelaria ligt. Rond het plein voor de basiliek is er ook ruimte voor tientallen auto’s, maar de kans om daar overdag een plekje te bemachtigen is niet al te groot.

Plaza de la Patrona de Canarias

Voor de basiliek ligt een groot plein, het Plaza de Patrona de Canarias. Aan het grote plein vind je behalve de basiliek ook de typische Canarische huizen met fraaie houten balkons en enkele restaurants. Langs de zeekant staan er een negental bronzen beelden. In plaats van over zee uit te kijken, staan deze beelden gericht naar de kerk en het plein. Wat jammer is aan het plein is dat het niet (deels) autovrij is. Dat zou de nu al mooie sfeer op het plein alleen maar ten goede komen. Vanaf het plein loopt er een autovrije straat (Calle Obispo Cácares) richting het noorden. Deze straat bevat wat leuke winkeltjes. Dames kunnen hier vooral wat leuke zomerse kleding aanschaffen.

Markt

Links van het gemeentehuis van Candelaria is er een kleine Mercadillo. In deze overdekte markt wordt er drie keer per week markt gehouden. Op woensdag is het vooral groente, fruit en kaas die door boeren uit de omgeving aangeboden wordt. Op zaterdag en zondag vindt hier de kunstnijverheidsmarkt plaats die vooral door toeristen goed bezocht wordt. Parkeren kun je op het parkeerterrein recht tegenover het gemeentehuis en de markt.