Sluiten

Costa del Silencio

Costa del Silencio

Costa del Silencio is een van de meest zuidelijke badplaatsen van Tenerife. Als je het feitelijk bekijkt dan is Costa del Silencio geen zelfstandig dorp, maar een als toeristenbestemming nieuw ontwikkeld deel ten oosten van Las Galletas. Deze twee plaatsen zijn vrijwel met elkaar vergroeid. Het verschil tussen Las Galletas en Costa del Silencio is dat Las Galletas echt een dorp is en al bestond voordat het toerisme op Tenerife op gang kwam.

Een andere naam voor Costa del Silencio is Ten-Bel. Het is de naam die verbonden is met een afzichtelijk complex dat aan de oostelijke kant van Las Galletas staat. De naam Ten-Bel komt voort uit de woorden Tenerife en België. Het is een verwijzing naar de Belgische eigenaar die ooit dit complex er weg heeft laten zetten. Het hedendaagse Costa del Silencio ligt eigenlijk ten oosten van het grijze Ten-Bel-complex. Het bestaat vooral uit appartementencomplexen, vakantiewoningen en wat hotels. In de hoofdstraat Avenida Jose Antonio Tavio vind je de meeste bars, restaurants, winkels en voorzieningen. Verwacht hier geen enorme keuze aan eetgelegenheden, maar voldoende om de honger voor de inwoners en bezoekers van Costa del Silencio te stillen. Nog steeds is Costa del Silencio vooral geliefd onder Belgen. Soms als bezitter van een tweede woning op Tenerife, soms als tijdelijke gast.

De naam Costa del Silencio betekent letterlijk ‘kust van de stilte’. Een prima manier om de rust in deze badplaats te omschrijven. Het meeste geluid komt van de golven, die met regelmaat onder aanvoering van de noord-oostelijke passaatwind tegen de kust van Costa del Silencio aan beuken.

Dit vonden wij van Costa del Silencio

Dit vonden wij van Costa del Silencio

Toen wij in 2013 Costa del Silencio voor de eerste keer bezochten, waren we niet bepaald onder de indruk van deze plaats. Sterker nog: op dat moment vroegen we ons af waarom je hier een vakantie zou willen vieren. Dit is wat we toen letterlijk over Costa del Silencio schreven:

“Over Costa del Silencio valt weinig te vertellen, dus dat doen we dan ook niet. Het is een verzameling van appartementengebouwen aangevuld met wat winkels en een enkele hocagelegenheid, gelegen aan zee. Sommige appartementen liggen aan zee, andere kijken uit op…. appartementen. Costa del Silencio is zoals de naam het al zegt stil. Wat ons betreft in de negatieve zin des woords, anderen mogen daar anders over denken.”

De manier waarop we Costa del Silencio beschreven heeft gedurende de jaren wat boze e-mails opgeleverd. Hoe durfden wij zo negatief over hun geliefde badplaats op Tenerife te schrijven? Eerlijk is eerlijk: wij hebben Costa del Silencio negen jaar later opnieuw bezocht en vervolgens enige nuance aangebracht in onze informatie over Costa del Silencio.

Dit vinden wij nu van Costa del Silencio

Dit vinden wij nu van Costa del Silencio

Een ding is niet veranderd en ook onze mening is hierin niet veranderd: Costa del Silencio is geen mooie badplaats. Het is geen pittoreske plaats die genomineerd zal worden voor de titel ‘mooiste dorp van Tenerife‘. Maar heeft Costa del Silencio kwaliteiten die ervoor zorgen dat mensen hier lekker op vakantie kunnen gaan of kunnen overwinteren (wat hier populair blijkt te zijn)? Het eerlijke antwoord daarop is ‘ja’. Het aangename klimaat van Costa del Silencio zorgt voor tal van aangename dagen waarbij de zon zich veel laat zien. Costa del Silencio is ideaal voor wie niet zit te wachten op drukte, maar gewoon wil genieten van een aangename verblijfplaats met goed weer. Als je het wilt, kun je voor wat meer drukte naar het ernaast gelegen Las Galletas gaan of de toeristische drie-eenheid Los Cristianos-Playa de las Americas-Costa Adeje bezoeken.

Wat te doen in Costa del Silencio?

Eerlijk is eerlijk: Costa del Silencio is geen bruisende plek. Maar moet dat dan? Heb je persé veel vertier en drukte nodig voor een geslaagde vakantie? Gelukkig is Costa del Silencio wel stil, maar niet doods. Er zijn de nodige voorzieningen en zelfs een paar bezienswaardigheden.

Wie de Avenida Jose Antonio Tavio bezoekt (een beetje de hoofdstraat van Costa del Silencio), die kan eigenlijk niet om de Fuente de los Bañistas heen. Deze door Guillermo Batisto ontworpen fontein is een uniek kunstwerk. De fontein bevindt zich op de hoek van José Antonio Tavío Avenue en Diana Street, naast het winkelcentrum El Chaparral. De fontein is als een groot zwembad van 8 bij 12 meter, waarin zeven zwemmers lijken te genieten van zon en water.

Fuente de los Bañistas

De Montaña Amarilla is een mooi natuurmonument ten oosten van Costa del Silencio. De Gele Berg (zoals hij in net Nederlandse zou heten) dat onmiddellijk de aandacht trekt door zijn door erosie gevormde vormen en zijn verrassende lagen van gele en okerkleurige kleuren.

Bij de Montaña Amarilla ligt het strand van Montaña Amarilla. Het kleine strand bestaat uit kiezelstenen. Het is dus handig om slofjes te dragen of de trappen te gebruiken die rechtstreeks naar de zee leiden. Om te zonnebaden is er een reeks cementplatforms geïnstalleerd. Het zijn er niet veel en in het weekend is het meestal wat druk, maar doordeweeks kan het veel rustiger zijn. Op de berg zijn er ook enkele natuurlijke richels waar mensen zich vestigen als een privéterras.