Sluiten

Garachico

Garachico

Garachico is een dorp aan de noordkust van Tenerife. Het ligt aan de voet van een meer dan vijfhonderd meter hoge klif. Garachico was vroeger één van de belangrijkste plaatsen op het eiland. De haven van Garachico was een belangrijke uitvoerhaven van Malvasia wijnen en andere lokale producten die geëxporteerd werden naar Europa en de Verenigde Staten. Hieraan kwam een eind toen lavastromen van een week lang durende vulkaanuitbarsting in 1706 Garachico bereikten. De oude baai werd hierdoor onbruikbaar als haven.

Er zijn nu overigens plannen om de haven van Garachico haar oude cachet terug te geven. Het wegvallen van de belangrijke logistieke rol die Garachico had zorgde ervoor dat het dorp als het ware in slaap gesukkeld is.

Nieuwe tijden

Nieuwe tijden

Garachico is inmiddels langzaam uit haar slaap herrezen. Veel van de oude gebouwen zijn gerestaureerd. Het toerisme is de afgelopen jaren in Garachico op gang gekomen. Het gaat niet om massatoerisme zoals je veelal in het zuiden en zuidwesten van Tenerife vind, maar hoofdzakelijk kleinschalig toerisme dat een publiek aan wil spreken dat op zoek is naar authenticiteit. Het gros van de bezoekers zijn lokale mensen, die met name in het weekend de weg naar Garachico weten te vinden. Op doordeweekse dagen keert de rust terug in dit prachtige stadje.

Er zijn twee redenen dat er geen massatoerisme op deze plek ontstaan is. Ten eerste ontbreekt het Garachico aan een strand. Ten tweede is er in Garachico vrij weinig plek om uit te breiden. Eerlijk gezegd is het te hopen dat projectontwikkelaars weg blijven uit Garachico. Aan de ene kant zou het mooi zijn als de kustlijn heringedeeld zou worden, aan de andere kant zou een grote groei in hotelbedden de authentieke sfeer direct uit Garachico doen verdwijnen. Het Garachico van nu bestaat uit hotels die het ware Canarische gevoel uitstralen, winkeltjes die verscholen zitten in de oude woningen en Spaanse families die in het weekeinde de terrassen bevolken.

Schoonheid

Een eerste blik op het dorp krijg je als je vanaf oostelijke richting op Garachico afrijdt. Vanaf een klif met een hoogte van ongeveer tweehonderd meter kijk je ineens uit op Garachico. Wat meteen opvalt is de wilde zee die op de kust beukt, waarbij er stukken met prachtige felblauw water zitten. Ook zie je duidelijk de witte kerktoren van de kerk aan Plaza de la Libertad boven de huizen uitsteken. Dit plein vormt het hart van het historische centrum van Garachico. Hier vind je ook het gemeentehuis. Rondom het plein liggen een paar straten met woningen waarvan de meeste vlak na de vulkaanuitbarsting gebouwd zijn. Deze straatjes behoren tot de mooiste van het eiland.

Een bouwwerk dat de vulkaanuitbarsting overleeft heeft, is het Castillo de San Miguel. Dit kleine vierkanten kasteel staat aan het water. Van maandag tot en met zaterdag kun je tegen betaling naar binnen. Er een klein museum gevestigd in het kasteeltje. Als je wilt gaan shoppen moet je zeker het winkeltje tegenover het kasteel opzoeken. Deze winkel, Centro Artesanía el Limonero, biedt naast een hoop meuk ook een aantal mooie streekproducten. De winkel loont in ieder geval de moeite om er eens binnen te wandelen.

Garachico