Sluiten

La Laguna

La Laguna

San Cristóbal de La Laguna is een middelgrote stad in het noorden van Tenerife. Meestal wordt de stad kortweg La Laguna genoemd. La Laguna ligt ten westen van Santa Cruz, de grootste en tegenwoordig belangrijkste stad van het eiland. Vroeger was die rol aan La Laguna toebedeeld. In het jaar 1496 riepen de Gaunches La Laguna uit als eerste hoofdstad van Tenerife. Op religieus vlak is de stad nog steeds het belangrijkste, want de zetel van het Bisdom van Tenerife is de Kathedraal van San Cristóbal de La Laguna. Het is de enige kathedraal van het eiland. Het vormt dan ook een belangrijke bezienswaardigheid binnen de stad. De huidige kathedraal stamt uit 1515. Sinds die tijd heeft de kathedraal enkele ingrijpende cosmetische veranderingen ondergaan. Zo stamt de huidige gevel uit het begin van de twintigste eeuw. Van 2011 tot eind 2013 vonden er grootscheepse renovaties plaats waardoor de kathedraal tijdelijk voor het publiek gesloten was.

Werelderfgoed

La Laguna

Het gehele historisch centrum van San Cristóbal de La Laguna staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is het totaalplaatje van kleurrijke historische gevels aangevuld met een aantal bijzondere gebouwen die de binnenstad van La Laguna een plaatsje op deze lijst bezorgd hebben. Een groot deel van het historisch centrum is autoluw of zelfs autovrij. Dat de voetgangers vrijwel ongestoord door auto’s rond kunnen lopen draagt in positieve zin bij aan de sfeer. In de straten vind je vooral veel winkels, bars, restaurants en terrassen. Hierdoor heeft de binnenstad niet alleen de rol van openluchtmuseum, maar vervult het ook een belangrijke rol in het dagelijks leven van de ruim honderdveertigduizend inwoners van La Laguna.

Parkeren

Omdat de binnenstad zelf grotendeels autoluw is, is het in de straten rondom het centrum erg druk met geparkeerde auto’s. Veel plekken zijn voorbehouden aan bewoners, officials of kennen andere beperkingen wat betreft wie er wanneer mag parkeren. Het beste is om via de borden naar de parkeerplaatsen en parkings te rijden. Je ontkomt er in La Laguna toch niet aan om een aardig stukje te wandelen als je alle bezienswaardigheden wilt zien.

La Laguna