Sluiten

Las Galletas

Ten-Bel in Las Galletas

Las Galletas is een badplaats in het zuiden van Tenerife. Het ligt op enkele kilometers van de internationale luchthaven Reina Sofia Tenerife Sur. De eerste keer dat wij Las Galletas bezochten schrokken we een beetje. Dat zal vooral gekomen zijn door de bouwwerken die je ziet zodra je Las Galletas binnenrijdt: het Ten-Bel complex. Het bijbehorende winkelcentrum bestaat uit twee delen: eentje onder de grond (dus gelukkig uit het zicht onttrokken) en een inmiddels leegstaand vervallen deel dat helaas wel duidelijk zichtbaar is.

Dieptepunt vormt het hotelgedeelte dat als een sfeerloos grijs blok het uitzicht ontsiert. Als je de moeite neemt om via de ingang van Hotel Alborada eventjes naar binnen te piepen die zal zien dat de treurnis aan de binnenkant en de zeekant van het complex gewoon doorgaat. Het zwembad, terras en ‘restaurant’ zien er net zo sfeerloos uit als de rest van het hotel. Als je naar de balkonnetjes kijkt dan wil je eigenlijk niet weten wat er zich achter de deuren bevindt. Degene die dit complex ontworpen heeft die heeft zijn cursus architectuur waarschijnlijk behaald in het Sovjet-tijdperk en had een badplaats aan de Zwarte Zee voor de communistische leiders in gedachte toen hij dit gedrocht op papier zette.

Duizenden toeristen

Las Galletas

De vraag is of dit warme welkom een voorbode is voor wat volgt. Met in het achterhoofd het feit dat jaarlijks duizenden Nederlanders in Las Galletas hun vakantie vieren doet je toch denken dat de plaats aantrekkelijk moet zijn. Onze ervaring is dat de plaats buiten de jachthaven en het vrijwel altijd aangename weer eigenlijk vrijwel niets te bieden heeft. Bij de ontwikkeling van de plaats hebben ze heel wat steken laten vallen. Zo is een redelijk deel van de kustlijn bebouwd met niet de fraaiste bouwwerken. Een deel daarvan is toe aan serieus onderhoud.

Slechts het deel waar het ‘strand’ zich bevindt, is ’te doen’. Het wandelpad tussen het smalle kiezelstrand en de bebouwing is daar voorzien van wat restaurants en bars. Het niveau van de horecagelegenheden is in het algemeen niet zo hoog. De borden maken duidelijk waar men zich op richt: de toerist die voor zo weinig mogelijk geld dezelfde vette hap wil eten als men thuis gewend is.

Haven

haven van Las Galletas

De haven van Las Galletas is het enige lichtpuntje dat we hebben kunnen ontdekken. Achter de wal ligt een vrij fraaie haven waar je een mengelmoes ziet van zeilboten, vissersboten en soms peperdure jachten. In de haven zitten twee restaurants die zich vooral op visliefhebbers richten. Onze vraag is of zo’n haven voldoende is om het gemis aan sfeer in de rest van de plaats goed te maken. Het gros van de mensen die naar Las Galletas op vakantie gaat, zal het niet met ons eens zijn. Zij zullen ongetwijfeld een prima vakantie hebben omdat hun eisenpakket voor een geslaagde vakantie anders ligt dan die van ons. Als je het ons vraagt is Las Galletas samen met Costa del Silencio kandidaat voor de prijs ‘meest onaantrekkelijke badplaats op Tenerife‘.