Sluiten

Playa de San Juan

Playa de San Juan

Playa de San Juan, ook vaak kortweg aangeduid als San Juan, is een dorp aan de zuidwestkust van Tenerife. Het ligt op ongeveer een half uur rijden van Playa de las Americas en Costa Adeje. De route er naartoe is al een feestje. De TF-47 voert je langs vele hectares aan bananenplantages. Hier groeien genoeg bananen om half Europa van bananen te voorzien. Als je Playa de San Juan binnenrijdt zul je waarschijnlijk uitkomen bij de weg die langs de kust loopt. Hier is vrij weinig te zien behalve de zee die de golven tegen de rotsen aan laat slaan. Als je een klein stukje doorrijdt in zuidelijke richting dan zul je als het goed is uitkomen bij de ingang van de haven. Daar mag je met je auto niet in, maar rondom de haven is er parkeerplaats.

Vissershaven

Vissershaven van Playa de San Juan

De achter een beschermende havendam gelegen vissershaven is er eentje zoals je je die voorstelt bij een gemiddeld vissersdorp. Rijtjes met vissersboten, vissers die nog wat nakletsen of hun netten schoonmaken en als je echt vroeg bent de bakken met vis die via de kade weggereden worden. Op de kade zie je ook vrijwel altijd vissers die met hun hengel hopen op een goede visvangst.

Als je op een zondagochtend de haven bezoekt dan is er bij de ingang mogelijk volop activiteit van de jeugdzeilschool. Popmuziek schalt dan uit de speakers terwijl de kinderen zelf hun zeilboot helemaal prepareren voor een tochtje op het water. Geweldig om te zien hoe geconcentreerd de kinderen van pakweg 9 tot 12 jaar bezig zijn met het gereedmaken van hun bootje. De havendam heeft overigens niet alleen nut als bescherming van de vissersboten, het is ook een prachtig uitzichtpunt over de haven en het daar achter gelegen strand.

Strand

Strand van Playa de San Juan

Het strand van San Juan is gelegen achter de vissershaven. Het profiteert daardoor mee van de bescherming door de dam. Aan het strand kabbelt de zee rustig tegen de vulkanische grijs/zwarte keien die in de branding liggen. Daarachter is er een mengsel van grijs zand met wat kiezels en keien. Het strand is voorzien van palmbomen die voor de nodige sfeer zorgen. Strandbedjes met parasols kun je gebruiken als je daar de huur voor betaalt. De prijzen vallen in vergelijking met de stranden in Costa Adeje en Playa de las Americas alleszins mee. Achter het strand is een fraai aangelegde wandelpromenade met bankjes en een strandbar. Bij het strand is er een gratis parkeerplaats, waar ongeveer een vijftig auto’s kunnen parkeren.

Als badplaats is Playa de San Juan een gemoedelijke, vrij kleine plaats waar er sprake is van een goede verhouding van accommodaties met gewone woningen. Hier geen massatoerisme, maar hoofdzakelijk wat meer kleinschalige hotels en appartementencomplexen. Uitzondering is het vijfsterrenresort Abama Golf, dat op ongeveer twee kilometer ten zuiden van Playa de San Juan ligt.