Sluiten

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife is grootste stad van Tenerife. Samen met Las Palmas de Gran Canaria vormt het de hoofdstad van de autonome regio Canarische Eilanden. Santa Cruz is met ongeveer een kwart miljoen inwoners een echte stad. Dat zie je aan de bewoners op straat. Een andere manier van kleden, een andere manier van bewegen en een ander leefritme onderscheidt ze van veel inwoners in andere plaatsen op Tenerife. Men is hier ‘stadser’ dan elders op het eiland. Wel merk je dat de relaxte manier van leven zoals overal op de Canarische Eilanden ook hier onderdeel is van het dagelijks leven. Lekker onder het genot van een bak koffie even bijkletsen met vrienden of buren op straat en uitgebreid lunchen op de vele terrassen zijn activiteiten die ook hier volop plaatsvinden.

Toerisme

Santa Cruz toerisme

Santa Cruz wordt door toeristen die in de vele hotels aan de zuidkust verblijven vrij weinig bezocht. Dat heeft vooral te maken met de onbekendheid van Santa Cruz als dagtrip. Wel merk je dat touroperators Santa Cruz steeds meer in hun excursieprogramma promoten. Extra interessant is een eventuele combinatie met het enkele kilometers verderop gelegen San Cristóbal de La Laguna. Hoewel La Laguna op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vinden wij Santa Cruz interessanter. Dat heeft vooral te maken met de gezonde mix moderne gebouwen en verspreid door het centrum aanwezige historische gebouwen die Santa Cruz ‘smoel’ geven. Fijn is dat je als toerist vooral het echte leven van de mensen hier kan aanschouwen. Santa Cruz is geen groot openluchtmuseum, maar een echte stad waar mensen wonen, werken en hun vermaak zoeken.

De toenemende populariteit als toeristische bestemming merk je aan het groeiend aantal groepen met rondleidingen dat je in de stad ziet. De stad heeft zelfs een eigen toeristische busdienst. Dagelijks rijden er een vijftal rode dubbeldekkerbussen door de stad. Deze werken volgens het hop on, hop off principe. Je kunt voor een vast bedrag per dag onbeperkt uitstappen en opstappen. De route begint op het Plaza de España en telt in totaal 13 stopplaatsen. De hele route duurt ongeveer 75 minuten.

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Santa Cruz de Tenerife

Er zijn een aantal dingen die je gezien moet hebben als je Santa Cruz de Tenerife bezoekt. Allereerst is er de blikvanger van de stad: het Auditorio. Dit indrukwekkend stukje architectuur herbergt twee concertzalen. Het bouwwerk ligt aan zee. Als je er omheen loopt dan zie je op de vele rotsen die voor de kust liggen schilderingen van bekende personen zoals Whitney Houston, Bob Marley, Elvis en Michael Jackson.

De mooiste kerk van Santa Cruz is de Iglesia-Parroquia Matriz de Nuestra Señora de La Concepción. De architectonische stijl is een combinatie van barokke en Toscaanse elementen De klokkentoren is het meest karakteristieke element van de kerk.

Ons favoriete plekje van Santa Cruz is de Mercado de Nuestra Señora de África. Deze deels overdekte markt doet je denken aan een Noord-Afrikaanse bazaar. Het aanbod bestaat vooral uit eten. Dit zijn levensmiddelen zoals kaas, vlees, groente en fruit, maar ook kant-en-klare gerechten die je hier kunt kopen. Als je lokale geitenkaas of Canarische chorizo wilt kopen dan heb je op deze markt volop keuze. Op de markt kun je ook bloemen, planten en wijnen kopen. Verder is er een beperkt aanbod aan kunstnijverheid.

Reizen naar Santa Cruz

Santa Cruz de Tenerife is uitstekend bereikbaar per bus. Vanuit het hele eiland kun je met de bus naar Santa Cruz reizen. Ook zijn er volop georganiseerde excursies naar Santa Cruz. Wie liever op eigen houtje gaat die kan met de taxi gaan. Er zijn taxi’s die voor een vast bedrag naar Santa Cruz gaan inclusief een x-aantal uren ter plaatse.

Met een huurauto kun je natuurlijk ook uitstekend naar Santa Cruz rijden. Houd er wel rekening mee dat het verkeer er soms best hectisch kan zijn, zeker als je er de weg niet kent. Parkeren in het centrum is net als in zoveel grotere steden niet gemakkelijk. Het beste is om zo snel mogelijk je auto in een parkeergarage te zetten. Het handigste is om de parking te gebruiken die bij het busstation (tegenover het Auditorio) ligt of de parkeergarage bij Plaza de España. Midden in het centrum heb je een parkeergarage onder het Plaza del General Weyler. Je hebt hier wel te maken met een lastige indraai met hoge stoepranden en in de garage met smalle parkeerplaatsen. De parkeertarieven liggen op een zeer acceptabel niveau.

Santa Cruz