Sluiten

Het weer op Tenerife

Op Tenerife is het bijna altijd lekker weer. Vooral de zuidelijke kuststrook van Tenerife geniet vrijwel het hele jaar van zonovergoten weer met lenteachtige tot zomerse temperaturen. Het centrale deel van Tenerife is beduidend koeler, grijzer en grilliger. Het noorden van het eiland kent ook wat wispelturiger weer. De temperatuur is daar vooral ook afhankelijk van de hoogte ten opzichte van de zeespiegel. Volgens velen behoort het klimaat van Tenerife tot de beste klimaten ter wereld. Niet voor niets dat landbouwproducten het hier zo goed doen, maar er tegelijkertijd ook goed weer is voor de miljoenen toeristen die jaarlijks Tenerife opzoeken. De kans dat je één of twee weken naar Tenerife gaat en dat je hele vakantie verregent, is klein. Vooral in het zuiden van Tenerife is het vooral de zon die overheerst.

klimaattabel Tenerife

Milde winters

De wintermaanden zijn mild op Tenerife. Langs de noordkust ligt de temperatuur overdag dan veelal tussen de 15 en 20n graden Celsius, in het zuiden van Tenerife wordt op de meeste dagen de grens van twintig graden bereikt of overschreden. Omdat de zon al vrij vroeg in de winter alweer aan kracht toeneemt, voelt het in het zonnetje en uit de wind vaak warmer aan dan het is. Op een beschutte plek in de zon voelt het dan bij een luchttemperatuur van 20-22 graden Celsius eigenlijk al zomers aan. Aan de noordkust is het meestal enkele graden koeler. De kans dat je daar in je zwembroek of bikini rond kunt lopen is iets kleiner, maar toch zeker reëel in de winterperiode. Tenerife is dan ook een populaire winterzonbestemming.

In het Teide Nationaal Park kan het in de winter koel tot koud zijn. De punt van de Pico del Teide wordt iedere winter wel van een verse laag sneeuw voorzien. De wegen die boven de 1500-2000 meter liggen kunnen in de nachten glad worden door nachtvorst, met name in december en januari.

Warme zomers

Weer op Tenerife

Vanaf april merk je dat de zon feller wordt en de temperatuur ieder maand wat wint ten opzichte van de maand ervoor. Vanaf juni/juli is het ronduit zomers en warm op Tenerife. Zelfs in de bergen is de kans op verkoeling dan steeds kleiner. Dit warme weerbeeld houdt aan tot oktober/november. Vanaf dan gaat het kwik trapsgewijs weer naar beneden en neemt ook de kans op bewolking en regen toe. Wie in juli en augustus op Tenerife verblijft die moet rekening houden met de kans op serieuze hitte. Soms komt er een sterke oostelijke stroming op gang die hitte (en vaak ook zand uit de Sahara) meevoert tot de Canarische Eilanden. Op Tenerife kan het kwik op zulke dagen oplopen richting de veertig graden.

Regen

Als je geluk hebt dan heb je een vakantie zonder een spat regen. Die kans is het grootste in de zomer en in het zuiden van Tenerife. De kans op regen is het grootste in de periode oktober tot en met maart. Over het algemeen is de kans op regen het grootste in het noordwesten van Tenerife. Daar ligt de gemiddelde jaarlijkse neerslagsom zelfs op een niveau dat vergelijkbaar is met Nederland. In het zuiden ligt die hoeveelheid aanzienlijk lager.

Er zijn jaren dat er lokaal zelfs minder dan tweehonderd millimeter regen valt. Per jaar kunnen er grote verschillen voorkomen. Zo is het ene jaar zeer droog terwijl een jaar later er redelijk veel regen valt. Soms is er op Tenerife sprake van zware regenval met overstromingen als gevolg. Dit is vooral in het noorden en dan met name in de periode november tot en met maart dat dit soms voor kan komen.

beste reistijd

Tenerife is het hele jaar door goed te bezoeken. De beste maanden om Tenerife te bezoeken zijn juni, september en oktober. Het is dan zomers warm met een vrij kleine kans op té warm weer. Deze maanden zijn vrij zonnig met een relatief kleine kans op regenachtige of bewolkte dagen. Als je in het najaar gaat heb je ook nog eens de aangenaamste zeetemperaturen als je naar het strand gaat.