Sluiten

Winterzon op Tenerife

Het aangename subtropische klimaat maken van Tenerife een meer dan uitstekende winterzonbestemming. Op ongeveer 4,5 uur vliegen van het in de winter grijze en/of koude Nederland kun je op Tenerife bijna dagelijks genieten van een heerlijke portie zon bij overwegend zeer aangename temperaturen. Omdat er in heel Europa – met uitzondering van de Canarische Eilanden – bijna niets meer te beleven valt in de badplaatsen is het bijna vanzelfsprekend dat Tenerife juist in deze periode vooral bevolkt wordt door Europeanen, aangevuld met wat Russen die op zoek zijn naar winterzon.

klimaattabel Tenerife

Lente- of zomerweer

Als je naar de klimaatstatistieken kijkt dan zou je bijna denken dat Tenerife niet warm genoeg is. Met gemiddelde maximumtemperaturen van 20 tot 23 graden lijkt het meer op lenteweer dan op zomerweer. Toch is er een belangrijke factor die dan over het hoofd gezien wordt en dat is de kracht van de zon. De zon is ook in de wintermaanden sterk genoeg om ervoor te zorgen dat het overdag redelijk snel op temperatuur komt. E zonkracht laat vervolgens de gevoelstemperatuur hoger uitvallen dan de werkelijke temperatuur.

Vooral in de badplaatsen in het zuiden en zuidwesten van Tenerife, waar het al iets warmer is en de wind aanzienlijk minder is, voelt het dan al snel aangenaam genoeg aan om lekker aan het strand of zwembad te liggen. Of het zwembadwater warm genoeg is, is een kwestie van persoonlijke voorkeuren. Een deel van de hotels heeft verwarmde zwembaden, zodat je ook bij iets lagere temperaturen prima kunt zwemmen. Mede hierdoor mag Tenerife zich een echte winterzonbestemming noemen.

winterzon op Tenerife

Noord Tenerife

Aan de noordkant is het een ander verhaal. Omdat er vooral daar meer sprake is van bewolking en neerslag in de winter, is de kans redelijk groot dat het (net) niet aangenaam genoeg is voor een winterzonvakantie. Je merkt bijvoorbeeld in Puerto de la Cruz dat de zon iets meer tijd nodig heeft om de bewolking te doen verdwijnen. Ook merk je aan de noordkust dat het weer sneller om kan slaan dan in het zuiden.