Sluiten

Zwembaden en waterparken

Het zeer milde klimaat van Tenerife is uitnodigend om heerlijk te gaan zwemmen. Sterker nog: zwemmen is de meest beoefende activiteit op Tenerife. Je kunt op Tenerife uit verschillende soorten plekken kiezen om te gaan zwemmen. De meeste mensen maken gebruik van het zwembad bij hun accommodatie of gaan naar het strand om in de zee te kunnen zwemmen. Het zeewater van de Atlantische Oceaan is niet extreem warm. Dankzij de Noord-Atlantische Drift ofwel de Golfstroom is het zeewater ter hoogte van Tenerife relatief koel. Dat komt doordat het zeewater vanuit koelere noordelijke gebieden aangevoerd wordt en dan bij de Canarische Eilanden terecht komt.

Zeewatertemperatuur

De zeewatertemperatuur rondom Tenerife loopt in de zomermaanden op tot maximaal 22 tot 23 graden. Dat is ten opzichte van de luchttemperatuur ietwat aan de frisse kant. Het zorgt er wel voor dat je tijdens de warmere zomerdagen een goede methode ter beschikking hebt om af te koelen. Vanaf oktober daalt de zeewatertemperatuur rondom Tenerife geleidelijk. In de winter ligt deze rond de 18 tot 20 graden Celsius.

Verwarmde zwembaden

Verwarmd zwembad

Je zou denken dat het niet nodig is, maar een groot deel van de zwembaden op Tenerife zijn verwarmd. Tijdens de warmere maanden wordt het zwembadwater niet altijd verwarmd. Tijdens het winterseizoen is de verwarming een prima manier om het zwembad naar aangenamere temperaturen te brengen. De informatie over welke hotels of appartementen wel of niet over een verwarmd zwembad beschikken, is niet altijd even gemakkelijk te vinden. Wil je het zeker weten? Vraag het dan na bij je reisagent of rechtstreeks bij de accommodatie.

Natuurlijke zwembaden

Natuurlijk zwembad

Tenerife telt tal van heerlijke natuurlijke zwembaden. Deze natuurzwembaden zijn grotendeels door erosie en vulkaanuitbarstingen ontstaan. De vaak aanwezige passaatwinden zorgen voor de nodige hoeveelheid aan watererosie. De meeste natuurlijke zwembaden vind je daarom aan de oostkust en de noordkust van Tenerife. Sommige natuurzwembaden zijn (deels) door mensenhanden aangelegd. De meest bekende natuurbaden liggen bij Garachico. De Piscinas Natural del Caletón vormen de belangrijkste attractie in dit prachtige dorpje.

De natuurlijke zwembaden zijn gevuld met zout water dat uit de zee afkomstig is. Op plekken waar het water grotendeels op zijn plaats blijft en de diepte gering is, liggen de watertemperaturen soms wel enkele graden hoger dan de zeewatertemperatuur die ter plaatse gemeten wordt.

Openbare zwembaden en waterparken

Een zwembad in Siam Park

Heb je geen (goed) zwembad bij je accommodatie en heb je geen zin in het strand en de zee? Dan kun je verspreid op Tenerife verschillende openbare zwembaden bezoeken. Voor deze openbare zwembaden moet je entree betalen. Voor de normale zwembaden zijn de entreeprijzen zeer billijk. De waterparken op Tenerife zijn een stuk duurder om te bezoeken.

Siam Park is de absolute topattractie van Tenerife. Jaarlijks komen er meer dan een miljoen bezoekers af op dit bij Playa de las Americas gelegen waterpark. Die kunnen hier genieten van een ontspannende lazy river tot aan bloedstollende waterglijbanen. Op onze speciale pagina over Siam Park lees je alles over dit waterpark.

Aqualand Costa Adeje is een ander geliefd waterpark op Tenerife. Aqualand is een een wereld van waterattracties voor het gezin. Hhet is een universum van waterglijbanen met een veelvoud aan vormen en hoogtes waarin je sterke sensaties kunt voelen. De kleinsten kunnen plezier hebben in waterspeeltuin Children’s Paradise.

Het Parque Marítimo César Manrique in Santa Cruz is het grootste openbare zwembad van Tenerife. Het is eigenlijk meer dan een zwembad. Het is een groot recreatiecomplex waar je kunt zwemmen, sporten en spelen. Het park is door de beroemde Canarische kunstenaar César Manrique ontworpen. Je vind het Parque Marítimo César Manrique vlak bij het einde snelweg TF-1. Direct ten noorden van het waterpark staat het wereldberoemde Auditorio de Tenerife. Tijdens de zomertijd is Parque Marítimo César Manrique van 10 tot 19 uur geopend. In het winterseizoen kun je hier tot 18 uur terecht. Ligbedjes en parasols zijn tegen schappelijke prijzen te huur.

Parque Marítimo César Manrique

Het plaatsje Garachico ligt aan de noordkust van Tenerife. Daar kun je naar het strand, zwemmen in de natuurlijke zwembaden of tegen betaling een duik nemen in het rechthoekige openbare zwembad van Garachico. Dit zwembad is vooral geliefd onder gezinnen en locals. De entreeprijzen zijn zeer schappelijk. In het weekeinde kan het er vrij druk worden.

Tot slot het Lago Martiánez. Dit ongeveer 100.000 vierkante meter tellende recreatiecomplex ligt centraal aan de kuststrook in de stad Puerto de la Cruz. Je kunt bijna niet om dit enorme complex heen. Lago Martiánez bestaat uit een groot kunstmatig meer, meerdere zwembaden en een weelderige tuin met palmbomen en vulkanisch gesteente. De ticketprijzen liggen iets hoger in de hierboven genoemde openbare zwembaden, maar wel een heel stuk lager dan wat je betaalt om de grote waterattractieparken te bezoeken. Ligbedden en parasols zijn tegen extra betaling te gebruiken. Voor de jacuzzi (vanaf 18 jaar) moet je ook bijbetalen.

Lago Martiánez in Puerto de la Cruz